Förfalskning


Utställningen berättar om urförfalskningar genom tiderna. Det kommer säkert som överraskning till många att 1700-talets förfalskade fickur finns gott om, eftersom förfalskningen har pågått sedan man började tillverka mekaniska ur. Huvudsakligen är förfalskningarna från sin egen tid. På 1700-talet förfalskade man 1700-talets klockor och på 1900-talet 1900-talets klockor. Sällan påträffar man en 1990-talets förfalskning av ett 1700-talets ur.

Det finns mängder av olika typer av förfalskningar. Till exempel en modell kopia liknar en känd klocka utseendemässigt, där en namnförfalskning försöker lura köparen med namnet. Vissa förfalskningar är lätt att känna igen, men andra kan vara riktigt svåra och behöver experters hjälp och öga. Tyvärr så har människor ofta äkta förfalskningar hemma istället för antika ur.

När det gäller gamla förfalskningar är det bra att komma ihåg hur attityden mot förfalskningar har ändrats sedan 1700-talet. Förr i tiden var det landets sätt och bra business istället för en negativ sak som den är idag. De uren som man idag ser som förfalskningar är i själva verket en billigare version av ett fint ur som vanligt folk hade, bara rika hade råd med de äkta.

I utställningen finns med bilder på gamla förfalskningar från vraken. Uren har varit handelsvaror när man har seglat runt i världen och vissa har lyckats behålla sitt utseende och form trots alla stormar. Andra intressanta förfalskningar är lånade från andra museer, men det finns några riktiga äkta skatter med också.

Förfalskningen och piratism är en storskalig business i världen och armbandsur är bland de största varugrupper. Numera köper man förfalskningar som souvenirer utomlands, men det finns en annan sida i det hela också. Svar till viktiga frågor som vem drabbas av piratismen kan man bekanta sig med på Finlands Urmuseum.

Förfalskning 26.4.2007-2.4.2008