Kuva: Helsingin kaupunginmuseo kuva-arkisto

Observatorion kronometrit

Tarkkaa aikaa tutkijoille ja kaupunkilaisille

Suomen ensimmäinen observatorio oli Turkuun Vartiotorninmäelle 1819 perustettu Akatemian observatorio. Turun palon jälkeen lokakuussa 1827 annettiin keisarillinen manifesti, jolla Turun Akatemia observatorio mukaan lukien määrättiin siirrettäväksi Helsinkiin. Helsingin observatoriorakennuksen suunnittelivat arkkitehti C. L. Engel ja jo Turussa observatorion johtajana toiminut Friedrich Argelander. Rakennus valmistui 1834 ja palosta säästyneet havaintolaitteet ja kirjasto siirrettiin Helsingin observatorioon. Uusi, moderni observatorio toimi myöhemmin monen muun eurooppalaisen observatorion esikuvana.

Lennätinyhteyden valmistuttua Pulkovan ja Helsingin observatorioiden välille vuonna 1855, ilmoitti Pulkovan observatorio uutta lennätinyhteyttä käyttäen oikean ajan Helsinkiin Helsingin observatorion keskimmäisen tornin huipulle pystytettiin masto aikamerkkipalvelua varten. Viisi minuuttia ennen puoltapäivää mastoon vedettiin
öljykangaspussi ja se pudotettiin tasan kello kaksitoista. Korkealta, puuttomalta kukkulalta merkki näkyi kaupungille hyvin, mutta ennen kaikkea sen avulla satamassa olevat laivat saivat tarkistaa kronometrinsa. Noin kolmenkymmenen vuoden ajan vuodesta 1868 eteenpäin laukaistiin Katajanokan kalliolta observatorion merkinannon hetkellä myös tykinlaukaus. Tästä perinteestä johtuen on edelleen Katajanokalla ”Puolipäivänkatu”.

Observatorion tarkkuuskelloja on käytetty tähtitieteen tutkimuksessa. Tarkka oikea aika oli tärkeää havaintojen tekemisessä. Kelloja on hankittu observatoriolle sen historian aikana erilaisia ja eri paikoista. Kellojen tutkimuskäyttö asetti laadulle korkeat kriteerit, joten niiden valmistajissa esiintyy aikansa huippunimiä alallaan. Useimmat bservatorion kellot käyvät tähtiaikaa. Yksi tähtivuorokausi on 23h 56min 4s.

Nyt esillä olevat kronometrit kuuluvat Helsingin yliopistomuseon observatorio-kokoelmaan. Yliopistomuseo avaa Helsingin observatorio –nimisen tähtitieteellisen yleisökeskuksen Tähtitorninmäen observatoriossa lokakuussa 2012