Kelloseppäkoulusta valmistuneiden
päättötyöt 2011

Kelloseppäkoulu perustettiin 1944 Lahteen, jossa koulu toimi aina vuoteen 1959. Tällöin Kellosepäntaidon Edistämissäätiö rakensi Tapiolaan koulu- ja asuntolarakennukset. Koulu toimi 1970-luvulle asti sisäoppilaitoksena. Syksyllä 2007 Kelloseppäkoulu aloitti toimintansa täysin saneeratuissa tiloissa Leppävaarassa.

Koulusta on sen olemassaolon aikana valmistunut kaikkiaan yli 850 kelloseppää ja noin 100 mikromekaanikkoa. Koulutus kestää kolme vuotta ja kaksi kolmasosaa opetuksesta on käytännön työtä. Tänä vuonna valmistuneita oli kymmenen kelloseppää ja seitsemän mikromekaanikkoa, joista osa kuitenkin palaa koulunpenkille syksyllä jatkamaan ja saa näin molemmat ammattitutkinnot. 

Kelloseppälinjan opiskelijoiden päättötyönä vuonna 2011 oli perinteisesti taskukelloon tehtävä spiraali ja siltojen viimeistely. Joihinkin kelloihin opiskelijat yhdistivät jalometallikurssin valmistamalla kultaiset osoittimet. Tänä vuonna kellojen kuoret tilattiin ranskalaiselta kuorivalmistajalta ja pitkän tauon jälkeen tauluihin tehtiin "Kelloseppäkoulu Espoo" -painatus.

Mikromekaniikkalinjan opiskelijat suunnittelivat ja valmistivat kuoret kellokoneistolle. Materiaalit ja mallit opiskelijat valitsivat itse. Materiaalit vaihtelivat ruostumattomasta teräksestä pinnoitettuun alumiiniin. Osa opiskelijoista valmisti myös kellotaulut itse.

Nyt esillä olevat päättötyöt ovat uniikkeja ne on valmistettu suurella huolellisuudella. Kellot ovat persoonallisia ja niiden tekijät voivat tulevaisuudessa ylpeänä kantaa mukanaan itse valmistamaansa ajannäyttäjää.