Väärennös


Väärennös (26.4.2007 - 2.4.2008) kertoi kellojen väärennöksistä menneisyydestä nykypäivään.

Monille tulee varmaan yllätyksenä, että maailmalla liikkuu paljon myös 1700-luvun ”rantarolexeja”, sillä kelloja on väärennetty niin kauan kuin niitä on tehtykin. Pääsääntöisesti väärennökset ovat aina oman aikansa kelloista tehtyjä. 1700-luvulla väärennettiin 1700-luvun kelloja ja 1900-luvulla 1900-luvun kelloja. Harvemmin vastaan tulee esimerkiksi 1990-luvulla tehtyä kopiota 1700-luvun kellosta.

Väärennöksiä on olemassa hyvin erilaisia. Esimerkiksi mallikopio jäljittelee mahdollisimman tarkasti jotain tunnettua kelloa ulkonäöltään, kun taas nimiväärennöksessä väärennettyä on vain tekijän nimi kellossa. Jotkut väärennökset on helppo tunnistaa, mutta toisinaan kellon väärennökseksi todistaminen vaatii tarkkaa silmää ja asiantuntija-apua. Ikävä kyllä moni antiikkikellon omistaja pitää tietämättään hallussaan aitoa väärennöstä.

Vanhojen väärennösten kohdalla täytyy kuitenkin pitää mielessä, että ihmisten ajattelutavassa on tapahtunut muutos sitten 1700-luvun. Nimittäin aikaisemmin väärentäminen oli enemmänkin maan tapa kuin suuri rikos ja negatiivinen sävy toiminnalle onkin myöhempien aikojen tuotetta. Nykyään väärennöksinä pidetyt kellot olivat vain samanlaisen kellon halvempi versio, joka oli tarkoitettu tavallisille ihmisille, rikkaiden ostaessa niitä aitoja.

Näyttelyssä on mukana kuvia vanhoista väärennöskelloista, jotka ovat peräisin kahdesta Suomen alueelle haaksirikkoutuneesta hylystä. Kellot kulkivat kauppatavarana maailman vesillä ja ne ovat yllättävän hyvin säilyneet merten tyrskyissä. Mielenkiintoisia esineitä on saatu myös muiden museoiden kokoelmista lainoina näyttelyä varten, mutta onpa esillä muutama aitokin kello, joita voi käydä ihailemassa.

Väärennetyn tavaran markkinat ovat maailmalla hyvin laajat ja kellot ovat yksi väärennetyimmistä tuoteryhmistä. Nykyväärennöksiä ostetaan yleensä matkamuistoiksi, mutta asialla on toinenkin puoli. Väärennösmarkkinoiden haittoihin tämän päivän yhteiskunnassa voi myös tutustua Suomen kellomuseossa.