Lapponia. Art of time.


Suomen Kellomuseon erikoisnäyttelyssä 4.5.2011–1.4.2012 esiteltiin Lapponian 49 kellon mallisto ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan yleisölle. Lapponia Jewelryn 50-vuotisen historian kunniaksi Suomen Kellomuseo halusi kertoa näyttelyllään tarinan suomalaisesta kädentaidosta, designista ja kelloista. Lapponian veistokselliset kellot vievät meidät tuttuihin ja tuntemattomiin paikkoihin muotokielellään, materiaaleillaan ja tarinoillaan. Lapin tuntureilta avaruuden hopeanhohtoisiin laaksoihin - Lapponian taide vie lähelle ja kauas.

Taiteilija Björn Weckströmin rohkea idea 1970-luvun alussa käynnisti kellojen valmistuksen Lapponialla. Ensimmäiset Lapponian kulta- ja hopeakellot valmistuivat 1975 Weckströmin suunnittelemana. Kellojen tuotantoon ottaminen kuvastaa hyvin yrityksen roolia edelläkävijänä ja rohkeiden linjojen valitsijana Suomessa. Lapponia Jewelry lukeutuu yksiin harvoista suomalaisista korualan yrityksistä joilla on omaa kellotuotantoa. Kellot herättivät huomiota ja kiinnostusta ennennäkemättömän muotokielensä ansiosta. Varhaisten kellojen suosiota ovat jatkaneet Lapponian kansainvälisten taiteilijoiden suunnittelemat persoonalliset kellot. Kelloja on suunnitellut viisi taiteilijaa: Björn Weckström, Zoltan Popovits, Poul Havgaard, Christophe Burger ja Pekka Hirvonen.

Lapponia. The Art of Time. – näyttelyssä pääosan saivat taiteilijoiden tarinat ja ajatukset, joita kellojen muotokielen ja nimien taakse kätkeytyy. Jokaisella taiteilijalla on ollut kellosuunnittelussa omat lähtökohtansa, mikä näkyy monimuotoisessa kokoelmassa. Näyttely pohjautui kelloja suunnitelleiden taiteilijoiden, kelloseppien ja Lapponian tuotannon henkilökunnan haastatteluihin.